A ilustra (illustrate), conform radacinilor in latina, inseamana a face lumina. Adica, impreuna cu textul, formeaza un integ coerent si face o idee mai usor perceptibila.
Primele ilustratii au fost facute acum mai bine de 30.000 de ani in peroada Paleoliticului. Ultimele, apar exact in momentul in care citesti acest cuvant. De-a lungul timpului, ilustratia a evoluat impreuna cu arta plastica, ramanand, totusi, fidela ideii de a inlesni perceptia asupra unui text sau pur si simplu de a infrumuseta, atunci cand ea este decorativa.
Miniaturile manuscriselor bisericesti din secolul V sunt ilustratii. Gravurile lui Dürer si ale lui van Leiden de la inceputul secolului XV sunt tot ilustratii. De fapt, timp de secole, tehnicile gravurii au fost folosite pentru a ilustra texte. Presa lui Gutenberg, inventata tot in secolul XV, a facut posibila raspandirea ilustratiei, de fapt a cartilor ce contin ilustratii (dar, hei, pentru noi ilustratia e cea mai importanta).
La inceput s-a folosit xilogravura (gravura in lemn). Mai apoi s-au folosit tehnicile de gravura in metal - Point seche, Aquaforte, Aquatinta, Mezzotinta - pana in secolul XIX cand litografia a permis o reproducere mai buna, mai rapida si mai usor de realizat in mai multe culori.
Tehnicile si presele pentru tipar au devenit si ele din ce in ce mai rapide si performante. In secolul XIX se tipareau deja milioane de pagini intr-o zi.
Foarte mult timp artistii erau cei care faceau ilustratii. Este cazul lui Goya, al lui Daumier, al lui Gustave Doré si al multor altora. Prerafaelitii, Arts and Crafts, Art Nouveau si Secesionistii, Nabistii si Expresionistii, toti au facut ilustratii intr-un fel sau altul.
Si acesta este doar inceputul...
"Explozia" vine dupa Al Doilea Razboi Mondial. Una din cele mai prolifice perioade ale ilustratiei, daca nu chiar cea mai prolifica, incepe o data cu anii '50. Reviste, benzi desenate, dezvoltare economica, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, agentii de publicitate...ilustratia devine, din mainstream al artei plastice, o meserie independenta. Mai apar si calculatoarele, programele software specializate si, ahh, din 1981 si internetul public.
AAA, daca cumva, dupa tot ce-am scris aici, va intrebati care ar fi diferenta intre arta si ilustratie cand, totusi, ele merg asa de aproape una de alta...e simplu. In minte, acum, imi vin doua diferente majore desi admit ca, in multe cazuri, ilustratorii fac arta si artistii ilustratie. Ilustratia este legata de o idee (de cele mai multe ori a altcuiva) pe care o sustine in mod direct si evident si mai este si legata de lumea publicitara sau editoriala. Arta, se bazaeaza tot pe o idee/teorie (de cele mai multe ori a artistului) dar pe care nu o reprezinta intr-un mod atat de evident. O alta diferenta ar fi ca, ilustratia trebuie sa placa unui grup mult mai mare de oameni. Indiferent de publicul tinta. Arta, e suficient sa placa unui public foarte, foarte restrans.
In prezent. Ilustratia se dezvolta in continuare. Exista oameni care fac asta ca profesie, si numai asta (am fost surprinsa sa aflu cu niste ani in urma). Cativa din marii ilustratori sunt (si) artisti si expun in toate colturile lumii. Vezi Gary Baseman si Tim Biskup. Pe langa cei doi mentionati deja sunt multi, multi altii.
Lasati-va inspirati!
No comments:
Post a Comment