Sunday, June 24, 2007

De ce e bine sa fii freelancer

Am gasit ceva interesant aici: FREELANCESWITCH

Tuesday, June 19, 2007

De ce nu e usor sa fii freelancer

1. Suntem setati sa credem ca o slujba full time reprezinta modul nostru de viata.
2. Trebuie sa iesim din zona de confort, si asta doare.
3. Banii sunt putini la inceput, si nu sunt constanti (nici ca existenta, nici ca valoare) in general.
4. Uneori te iei cu produsu propriu-zis si uiti de partea de marketing.
5. Daca freelancingu' (a se citi doing what you love) pentru tine e pasul de dupa ce ai avut un job full time ai impresia ca doar fiind stresat poti realiza lucruri.
6. Iti pierzi inspiratia daca nu faci chestii constiente ca sa o trezesti.
7. Uiti sa socializezi si asta nu e bine.
8. Te compari cu altii si asta nu e bine.
9. Trebuie sa-ti creezi o rutina proprie care sa te tina motivat si activ.
10. Familia nu o sa fie foarte de acord ca ai renuntat la un venit constant, dar trebuie sa-i intelegi sa-i implici in noua ta viata.

Cam astea le-am simtit io in ultima vreme. Nu sunt chestii noi, bineinteles, dar cu siguranta mai aveti si voi sa adaugati la lista. M-as foarte bucura. :)

Ah, tipa asta- Keri Smith are niste lucruri tare misto si inspirationale pe site.

Friday, June 15, 2007

expozitie Agi

S-a intamplat pe 26 mai 2007. La Galeria Bulgakov din Cluj. Sambata la amiaza.







Tuesday, June 12, 2007

Cum sa-ti urmezi visul creativ



Holli Conger este o fata care creeaza - adica a girl who creates. Na, ca tot in engleza suna mai bine. Motivul pentru care scriu despre ea in acest post este ca pe mine m-a inspirat.

Holli descrie aici cam ce a facut timp de un an ca sa devina ilustratoare pentru carti de copii.
In primul rand trebuie sa intelegi ca e un proces si n-o sa se intample peste noapte si tot in primul rand sa nu lasi asa zisele "obstacole" sa te opreasca (in cazul ei un bebe, responsabilitati de freelance designer, de marketing coordinator si designer pentru firma sotului ei, plus alte cateva proiecte personale).
Daca "it feels right inside" atunci nu ai de ce sa nu crezi in tine si in visul tau, dar trebuie sa fii dispus sa investesti in asta in fiecare zi. Si Holli ne-a demonstrat ca in final totul merita.
Ea isi pune la bataie creativitatea realizand pe langa ilustratie de copii, diverse colaje si mixuri cu tot felul de obiecte si obiectutze.

De asemenea, de putin timp a lansat - Living the Creative Dream - un site care sa-i sustina si sa-i inspire pe ilustratorii incepatori si nu numai in procesul de promovare si de evolutie profesionala.

Sper sa va placa si voua de ea!
Pe curand!

Monday, June 11, 2007

Illosaurus

Daca cumva va plictisiti puteti vizita asta si cu siguranta veti fi ocupati in urmatoarele ore.
Illosaurus este un site interactiv cu resurse pentru ilustratori si designeri unde oricine stie un link interesant il poate adauga listei (multumiti-mi pentru Boesner si inca cateva) si mai poate castiga un iPod Nano de 2GB. Cei care adauga adrese devin automat "Friends of illosaurus" si vor avea un link spre site-ul lor.

Deci, daca ati vazut ceva interesant si de ajutor si pentru ceilalti, puteti sa-l trimiteti celor de la Illosaurus. Daca nu pentru iPod si pentru link, macar de dragul de a avea la un loc toate adresele web utile din domeniu.

Livia

elouverinaispipal


ui,livia..ma simt ca la un exam...
deci am 21deani, si nu stiu mai nimic, (adica stiu ca vreau sa desenez tot timpul...)inca studiez grafica la timisoara si as cam vrea sa nu mai cresc... dar voi pareti asa, niste fetite fericite...it can't be that bad...?! illostation..how sweet... e superonorant sa fiu invitata aici..iar livia este legenda salii 107:P, so that's like....triplesuperhonour... thankyouguys...hope you'll like my ills

Friday, June 8, 2007

bookfest


Una din cartile care mi-a sarit in ochi la propriu si la figurat a fost Enciclopedia tridimensionala de la editura Teora cu pop up-uri de Robert Sabuda si Matthew Reinhart. Dupa niste scormonit pe net prin portofoliile arhitectilor hartiei m-am comvins ca ar trebui sa cumpar si eu cartea. Singura dilema ramane daca de aici tradusa in romana sau de pe amazon( da stiu.. tradare ..contribui si eu la subminarea economiei)
O impresie generala cu care am ramas in fiecare an ar fi aceea ca in continuare e mai rentabil pentru edituri sa cumpere drepturile unei carti gata ilustrate care nu mai are nevoie decat de traducere. La polul opus sunt cartile romanesti realizate in graba, aranjate in pagina trist si de regula tiparite cu mare economie. Din pacate nu am avut destul timp sa vizitez pe indelete targul de carte dar sper sa recuperez in weekend. Duminica voi cauta hibridul..:) carti ilustrate de romani care arata bine.. trebuie sa fie pe undeva si eu nu le-am gasit inca furata fiind de mormanele de Shrek si Spiderman de la intrare.

Wednesday, June 6, 2007

oana



Salut,

sunt Oana, am 23 de ani si ma stradui de o vreme incoace sa public ilustratie de carte.
Am terminat grafica la Bucuresti acum un an si am ramas pe aici sa incerc marea cu degetul.
Pe moment ilustratia mea a cazut la stadiul de hobby in sensul in care nu am prea reusit sa ma intretin numai din asta. O sa incerc sa o ridic de pe unde a ramas cu ocazia intrarii in acest grup.
Desi in ultimul timp am cam inclinat spre ilustratia pentru copii, iubesc orice semn tiparit pe hartie de la font pana la imagine(de fapt de la hartie in sus..miam). Prefer desenele de mana celor pe calculator chiar daca prin prelucrare se departeaza serios de ce era pe hartie..

Ce ar mai fi de spus... a.. e primul blog la care particip :)

Sunday, June 3, 2007

Despre...ilustratie :)

A ilustra (illustrate), conform radacinilor in latina, inseamana a face lumina. Adica, impreuna cu textul, formeaza un integ coerent si face o idee mai usor perceptibila.

Primele ilustratii au fost facute acum mai bine de 30.000 de ani in peroada Paleoliticului. Ultimele, apar exact in momentul in care citesti acest cuvant. De-a lungul timpului, ilustratia a evoluat impreuna cu arta plastica, ramanand, totusi, fidela ideii de a inlesni perceptia asupra unui text sau pur si simplu de a infrumuseta, atunci cand ea este decorativa.

Miniaturile manuscriselor bisericesti din secolul V sunt ilustratii. Gravurile lui Dürer si ale lui van Leiden de la inceputul secolului XV sunt tot ilustratii. De fapt, timp de secole, tehnicile gravurii au fost folosite pentru a ilustra texte. Presa lui Gutenberg, inventata tot in secolul XV, a facut posibila raspandirea ilustratiei, de fapt a cartilor ce contin ilustratii (dar, hei, pentru noi ilustratia e cea mai importanta).

La inceput s-a folosit xilogravura (gravura in lemn). Mai apoi s-au folosit tehnicile de gravura in metal - Point seche, Aquaforte, Aquatinta, Mezzotinta - pana in secolul XIX cand litografia a permis o reproducere mai buna, mai rapida si mai usor de realizat in mai multe culori.

Tehnicile si presele pentru tipar au devenit si ele din ce in ce mai rapide si performante. In secolul XIX se tipareau deja milioane de pagini intr-o zi.

Foarte mult timp artistii erau cei care faceau ilustratii. Este cazul lui Goya, al lui Daumier, al lui Gustave Doré si al multor altora. Prerafaelitii, Arts and Crafts, Art Nouveau si Secesionistii, Nabistii si Expresionistii, toti au facut ilustratii intr-un fel sau altul.


Si acesta este doar inceputul...


"Explozia" vine dupa Al Doilea Razboi Mondial. Una din cele mai prolifice perioade ale ilustratiei, daca nu chiar cea mai prolifica, incepe o data cu anii '50. Reviste, benzi desenate, dezvoltare economica, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, agentii de publicitate...ilustratia devine, din mainstream al artei plastice, o meserie independenta. Mai apar si calculatoarele, programele software specializate si, ahh, din 1981 si internetul public.

AAA, daca cumva, dupa tot ce-am scris aici, va intrebati care ar fi diferenta intre arta si ilustratie cand, totusi, ele merg asa de aproape una de alta...e simplu. In minte, acum, imi vin doua diferente majore desi admit ca, in multe cazuri, ilustratorii fac arta si artistii ilustratie. Ilustratia este legata de o idee (de cele mai multe ori a altcuiva) pe care o sustine in mod direct si evident si mai este si legata de lumea publicitara sau editoriala. Arta, se bazaeaza tot pe o idee/teorie (de cele mai multe ori a artistului) dar pe care nu o reprezinta intr-un mod atat de evident. O alta diferenta ar fi ca, ilustratia trebuie sa placa unui grup mult mai mare de oameni. Indiferent de publicul tinta. Arta, e suficient sa placa unui public foarte, foarte restrans.

In prezent. Ilustratia se dezvolta in continuare. Exista oameni care fac asta ca profesie, si numai asta (am fost surprinsa sa aflu cu niste ani in urma). Cativa din marii ilustratori sunt (si) artisti si expun in toate colturile lumii. Vezi Gary Baseman si Tim Biskup. Pe langa cei doi mentionati deja sunt multi, multi altii.

Lasati-va inspirati!


Livia

Friday, June 1, 2007

agi



Agi, 23 ani, Cluj
Ma ocup de ilustratii de moda si de carti de copii. Este o satisfactie pentru mine. De astazi (1 iunie) stiu ca sunt angajata sa creez si haine de copii. Si asta este o satisfactie. Si se mai si potriveste cu ce am facut eu pana acum. De ilustratii ma ocup mai serios de aproximativ doi ani. Colaborez cu diferite reviste si edituri.

Livia


















Sunt Livia si... am multe planuri cu Illostation. (atat a mai ramas dupa ce am tot sters dintr-un text format din multe insiruiri fara sens pentru voi si foarte importante pentru mine) Daca vreti sa vedeti cum ma prezint eu, o puteti face aici. Daca vreti sa vedeti cum ma prezint eu mai des, o puteti face aici. Dar daca vreti sa ma cunoasteti mai bine o puteti face pe Illostation. Illostation Blogger si Illostation Flickr. Am multe lucruri de declarat, am si mai multe de intrebat si intotdeauna voi avea lucrari noi. Poate fi fain daca va apropiati putin.

Hello lume, hello illostation


Uh, uh - suntem on air! Bunaaaa si daca ati avut rabdare sa cititi primul post v-ati cam prins care e shpilu. Impreuna cu Livia si Agi am initiat acest grup si am vrut mult sa ne lansam azi - de 1 iunie - copii, veselie, creativitate, voioshie, jocuri, soare - ati inteles ideea.

Eu sunt Cri si acest post este despre mine, eu si doar eu, moi, je, io. :)
Cateva chestii - o sa incerc sa nu ma-ntind. Asadar am 25 de ani, locuiesc in Bucuresti si imi place ilustratia. Nu, rectific - iubesc ilustratia. Cand o sa cresc mare vreau sa devin un ilustrator freelancer faimos in tara si peste hotare. Am zis! Mai e ceva munca pana atunci, da visele nu strica. Momentan am doar ceva colaborari ocazionale (in special storyboarduri) si sunt mereu in cautare de mai multe.

Blogurile de ilustratie le-am descoperit pe la sfarsitul lui 2005 si atunci am realizat ca sunt oameni care traiesc din asta si ca vreau si io. A fost un moment maret!

Pentru ca am zis ca nu va retin mult, am terminat. Pentru moment. :)

Si era sa uit...

Ilustratiile zilnice (incerc sa fie zilnice, nu-mi iese mereu) aici. Citeste postu asta daca mai ai chef sa citesti despre mine si despre illostation.

Preferatele mele aici.

N-am inca o pagina de web ca lumea. Dar urmeaza. Doar asta momentan. Stiu, e lame.

DESPRE NOI, ILLOSTATION

Illostation s-a nascut din pasiune pentru ilustratie. La noi opresti sa te-ntalnesti cu cei asemeni tie - cei care mananca, beau si respira ilustratie.

Si pentru ca tot ai oprit, hai sa-ti spunem cum sta treaba. Illostation e un loc facut de ilustratori pentru ilustratori si admiratori deopotriva. Aici ne cunoastem, impartasim idei, resurse, sfaturi, punem la cale proiecte si scormonim dupa oportunitati. Iar printre picaturi o sa aflam cum e sa fii ilustrator in Romania - unde dai cu capu si cat de tare doare, dar mai ales cum faci sa te vindeci.

Pe scurt, aici e statia cu ilustratia! E free sa participi si poti sa te implici cat te tine – comenteaza, discuta subiecte actuale cu ceilalti membri, sau daca vrei sa contribui si mai mult, ajuta-ne sa ne imbogatim cu resurse – de la linkuri, pana la realizari de interviuri, articole si orice alte idei constructive care-ti iti trec prin minte. Toate despre ilustratie desigur, negresit, indubitabil!

Illostation are doua forme de manifestare - una Bloggerisitica si una Flickristica.

Pe blog o sa postam linkuri catre oameni, locuri si lucruri interesante, idei, resurse artistice, tehnice si legale, interviuri, initiative, anunturi, evenimente, provocari.

Pe grup o sa comentam lucrari, o sa discutam pe diverse teme si o sa impartasim pareri.

Si inca un lucru pe care trebuie sa-l stii.

Ca sa devii membru nu trebuie decat sa fii interesat de ilustratie si sa iti introduci emailul in casuta corespunzatoare din dreapta, iar dupa ce ai fost acceptat, sa te prezinti intr-un scurt (sau lung) post pe blog. O data ce ai trimis adresa ta de email insemna ca ai inteles ce ai de facut. Lipsa de cooperare te poate scoate din joc.

Ca sa ramai membru trebuie sa continui sa ai o atitudine constructiva, sa incerci sa participi activ si sa nu folosesti un limbaj vulgar sau jignitor. Dupa o avertizare, urmeaza pierderea calitatii de membru.

Acestea fiind zise, sa-i dam drumul!