Monday, October 22, 2007

Cum va promovati?


















Eu, din pacate, nu prea o fac. Ma gandeam cu ceva timp in urma sa ma inscriu in Pagini Aurii sau in Cartea Galbena dar n-am facut-o pentru ca nu exista sectiune pentru ilustratie iar in alta categorie cred ca ar fi inutil sa ma inregistrez.

In ultimul an am facut carti postale pe care le-am trimis oamenilor cu care as fi vrut sa lucrez.
Probabil ca majoritatea ajung rapid intr-un cos de gunoi dar cateva au dat si rezultate.
Nu-i foarte bine, dar nici rau nu e. S-a intamplat sa primesc de la cineva o alta carte postala inapoi. M-am bucurat tare mult. Am mai primit si cateva proiecte, unele neserioase insa cateva
au fost bune si s-au finalizat cu success.

Ca o alta idee de promovare, mi-am mai inscris site-ul in tot felul de directoare web gratuie dar primesc in urma lor mai mult spam decat proiecte de colaborare. Asa ca, daca cumva v-ati gandit sa faceti la fel, ganditi-va de doua ori inainte de a alege portalul potrivit.

La mine, cele mai multe proiecte apar in urma recomandarilor fostilor clienti si prin oamenii pe care ii cunosc. Intr-un fel e bine, pe de alta parte nu e cazul ideal cand vrei mai multe proiecte.

Zilele trecute am gasit pe www.taktak.net cateva lucruri interesante despre cum sa te promovezi. Unele cred ca sunt stiute de toata lumea, altele cred ca le voi aplica din acest moment si sper sa functioneze, iar cateva nu prea cred ca functioneaza inca la noi.
Vedeti si voi ce vi se potriveste din pdf-ul de aici si poate-mi spuneti ce varianta de promovare ati incercat si care functioneaza cel mai bine pentru voi.

Livia

3 comments:

konkrét said...

Salut!
Chiar azi am inceput sa fac iarasi o incercare de a ma promova cu curriculum vitae si chestii desenate. Am mai facut asta si anul trecut. Am cautat prin net edituri de carti de copii si am si gasit vreo 30, le-am si trimis tot feluri de mailuri faine. Din cele 30 numai 4 au scris vreun raspuns, toate au fost refuzatoare, unul a si scris, de ce: editurile de obicei lucreaza cu materiale cumparate din strainatate, cu text si imagini, tot, defapt sint carti transpuse in limba maghiara. Asa-i mai ieftin. Cei care lucreaza cu material din tara, ei au deja basa de ilustratori, sint defapt fericiti, ca pot sa le dea de lucru. Asta e.
Nu-i un lucru fericit asta cu self promotion, dar nu mi-au luat cheful. Sper ca nici voua. Eu incerc acum iarasi, sa vad ce mai este, poate gasesc un birlog potrivit si o sa ma tin de el cu zece gheare. :) Guzgan.

Livia Coloji said...

Multe din lucrurile pe care le spui tu imi sunt cunoscute si mie. Totusi, mai exista loc pe piata si pentru altii asa ca success. Singura problema este, ai grija, cu editurile care cer schite (si prin asta ei inteleg desene complete pentru 2-3-4 pagini plus paginile colorate in detaliu)de la cat mai multi ilustratori. In final aleg doar unul sau nici macar unul. Sa nu ma intelegi gresit, este dreptul lor sa-si selectioneze cum vor ilustratorii insa treaba asta nu este etica cand nu platesti omul care lucreaza pentru tine, la cererea ta. La o firma de design nu s-ar duce nimeni sa ceara gratis schite (de fapt lucrari finalizate) care au nevoie de multe ore de lucru si apoi sa nu mai deie nici un semn de viata. Nu pot sa-mi dau seama de ce se incearca asta in cazul ilustratorilor.
In cazul meu, o pagina A4 ilustrata dureaza cam de la 8 ore de lucru in sus si nu-mi permit sa lucrez o saptamana gratis. Probabil nimeni altcineva. Asa ca ai grija si cand te va contacta cineva gandeste-te cat de pertinente sunt cerintele lor ca sa te tii cu ghearele de barlogul care merita.
Nu stiu daca ai patit asa ceva, eu da. Dupa refuz, parca e pasul urmator.

Aici ai un link de la o asociatie
impotriva muncii speculative
http://www.no-spec.com/

:) Stan Patitul

NOPER said...
This comment has been removed by the author.