O sa incep cu aceasta poveste foarte misto si foarte in ton cu postul si cu grijile freelancerilor:
Legend has it that Pablo Picasso was sketching in the park when a bold woman approached him."It's you -- Picasso, the great artist! Oh, you must sketch my portrait! I insist."
So Picasso agreed to sketch her. After studying her for a moment, he used a single pencil stroke to create her portrait. He handed the women his work of art.
"It's perfect!" she gushed. "You managed to capture my essence with one stroke, in one moment. Thank you! How much do I owe you?"
"Five thousand dollars," the artist replied.
"B-b-but, what?" the woman sputtered. "How could you want so much money for this picture? It only took you a second to draw it!"
To which Picasso responded, "Madame, it took me my entire life."
In ultima vreme am fost preocupata de spinosul domeniu al preturilor - unde apare ilustratia, cat timp, cat e de mare, color sau alb-negru, cat imi ia s-o fac, ce efort creativ implica si mai ales cat sa cer pana la urma??!
Greu doamna greu, dincolo era mai simplu! :)
Am tot intrebat in stanga si in dreapta si un raspuns la intrebarea cat sa ceri a fost - pai putin mai mult decat crezi tu ca face! Bine, dar cat de putin mai mult? Altfel, cea mai folosita metoda e sa vezi cat timp lucrezi la respectiva ilustratie si sa aplici pretul pe ora stabilit in prealabil in functie de diversi factori gen cheltuieli, abilitati artistice, cifra de afaceri previzionata si alte chestii de business daca ai firma si te-ai organizat cum trebuie cu plan de afaceri si tot tacamu. Pe altii i-am auzit ca socoteau cat faceau pe ora la job si cereau undeva pe acolo. Fiecare cum poate - asta e concluzia.
O alta chestie pe care am observat-o e ca preturile pe care le accepta ilustratorii romani sunt mici atunci cand lucreaza cu clienti din tara. Cert e ca activam pe o piata tanara si needucata in a vedea si mai ales exploata plusul de valoare pe care il aduce o ilustratie. Multi prefera bazele de imagini unor cateva milioane in plus si a unei imagini diferentiate in piata. Poate sunt si lipsa de forta a acestei branse, neincrederea in fortele proprii, necunoasterea drepturilor si o inclinatie mai mare spre partea artistica decat cea de business si marketing. Adevaru e intotdeauna undeva la mijloc oricum, dar mai e mult de invatat... and that's why we're here! :)
Pentru ca am deviat putin de la tematica postului - cat ceri pana la urma? Eu sincer nu m-am edificat pentru ca sunt atatia factori de luat in considerare si merg pe auzite, aproximate, negociate. Si in plus cele mai la indemana informatii sunt cele de pe piata americana care bune ele, dar nu se prea aplica intocmai la noi.
Eh, pana una alta iata cateva resurse pe care eu le-am gasit folositoare:
yahoo answers (verificati arhiva de intrebari deja raspunse pe tema de preturi)
http://198.173.235.195/success.html (aici sunt cateva prezentari si templateuri f utile)
http://freelanceswitch.com/money/figuring-out-how-much-to-charge/ (aici vezi si related posts de la sfarsit)
http://www.1099.com/c/ar/ta/HowToCharge_t042.html (un articol interesant si cuprinzator care discuta abordarea pretului pe ora vs pe proiect)
Ah si merci fetelor din grup pe care le-am batut la cap cu intrebarile mele disperate. :)
2 comments:
Esti multumita de raspunsuri?
Gratis, zic...gratis! Eu lucrez de placere!
hehe - e ok, incep sa invat cum e cu preturile - incet, dar sigur. foarte incet :). probono nu e o optiune, decat daca asa mi se nazare mie, insa in general nu prea am inspiratie pe stomacu gol. :-) oricum scopul e sa scot bani facand ceea ce-mi place asa ca ii dau bice!
Post a Comment