Friday, July 27, 2007

Cat dati ilustratia?


O sa incep cu aceasta poveste foarte misto si foarte in ton cu postul si cu grijile freelancerilor:
Legend has it that Pablo Picasso was sketching in the park when a bold woman approached him.

"It's you -- Picasso, the great artist! Oh, you must sketch my portrait! I insist."

So Picasso agreed to sketch her. After studying her for a moment, he used a single pencil stroke to create her portrait. He handed the women his work of art.

"It's perfect!" she gushed. "You managed to capture my essence with one stroke, in one moment. Thank you! How much do I owe you?"

"Five thousand dollars," the artist replied.

"B-b-but, what?" the woman sputtered. "How could you want so much money for this picture? It only took you a second to draw it!"

To which Picasso responded, "Madame, it took me my entire life."


In ultima vreme am fost preocupata de spinosul domeniu al preturilor - unde apare ilustratia, cat timp, cat e de mare, color sau alb-negru, cat imi ia s-o fac, ce efort creativ implica si mai ales cat sa cer pana la urma??!
Greu doamna greu, dincolo era mai simplu! :)

Am tot intrebat in stanga si in dreapta si un raspuns la intrebarea cat sa ceri a fost - pai putin mai mult decat crezi tu ca face! Bine, dar cat de putin mai mult? Altfel, cea mai folosita metoda e sa vezi cat timp lucrezi la respectiva ilustratie si sa aplici pretul pe ora stabilit in prealabil in functie de diversi factori gen cheltuieli, abilitati artistice, cifra de afaceri previzionata si alte chestii de business daca ai firma si te-ai organizat cum trebuie cu plan de afaceri si tot tacamu. Pe altii i-am auzit ca socoteau cat faceau pe ora la job si cereau undeva pe acolo. Fiecare cum poate - asta e concluzia.
O alta chestie pe care am observat-o e ca preturile pe care le accepta ilustratorii romani sunt mici atunci cand lucreaza cu clienti din tara. Cert e ca activam pe o piata tanara si needucata in a vedea si mai ales exploata plusul de valoare pe care il aduce o ilustratie. Multi prefera bazele de imagini unor cateva milioane in plus si a unei imagini diferentiate in piata. Poate sunt si lipsa de forta a acestei branse, neincrederea in fortele proprii, necunoasterea drepturilor si o inclinatie mai mare spre partea artistica decat cea de business si marketing. Adevaru e intotdeauna undeva la mijloc oricum, dar mai e mult de invatat... and that's why we're here! :)

Pentru ca am deviat putin de la tematica postului - cat ceri pana la urma? Eu sincer nu m-am edificat pentru ca sunt atatia factori de luat in considerare si merg pe auzite, aproximate, negociate. Si in plus cele mai la indemana informatii sunt cele de pe piata americana care bune ele, dar nu se prea aplica intocmai la noi.
Eh, pana una alta iata cateva resurse pe care eu le-am gasit folositoare:

yahoo answers (verificati arhiva de intrebari deja raspunse pe tema de preturi)

http://198.173.235.195/success.html (aici sunt cateva prezentari si templateuri f utile)

http://freelanceswitch.com/money/figuring-out-how-much-to-charge/ (aici vezi si related posts de la sfarsit)

http://www.1099.com/c/ar/ta/HowToCharge_t042.html (un articol interesant si cuprinzator care discuta abordarea pretului pe ora vs pe proiect)

Ah si merci fetelor din grup pe care le-am batut la cap cu intrebarile mele disperate. :)

OTHER+DIXON+SADDO / ZERO GALLERY, BERLIN


Ma gandeam sa postez flyerul expozitiei in care o sa expun si eu vreo 3 desenutze si probabil ca o sa desenez impreuna cu Other si Dixon pe perete in galerie, o sa pun ceva photos de la expozitie soon:)

Thursday, July 26, 2007

H+S




Si cateva din desenele pe care le-am facut impreuna cu Heliana.Si asta e numai inceputu, curand o sa facem multe multe impreuna, si chiar o expozitie prin toamna:)

Hello:)


Hey, mersi mult mult de tot pentru invitatie, ma bucur tare tare ca sunt aici pe acest blog, sper sa va placa lucraricile mele, nu stiu exact foarte bine ce inseamna ca is aici pe acest blog, dar o sa-mi dau seama, nici nu stiu exact ce sa zic despre mine, o sa dau copy/paste unui text pe care l-am scris pt blogul galeriei Streetwise:
Eu sunt Saddo. Imi place sa desenez monstri, cateodata desenez monstri urati, cateodata monstri dragutzi si colorati, depinde de mood. Am terminat faculta de arte, sectia grafica, dar asta nu stiu cat de important e pentru ceea ce desenez acum, adica probabil ca e, dar parca de cand am terminat faculta am redescoperit bucuria de a desena exact ce am eu chef. Ca si atunci cand eram copil mic, la Sovata sau asa ceva, si imi petreceam toata ziua desenand intr-un caiet, tot felu de monsters, fiecare cu tripu lui.
Si am descoperit de curand street art, nu prea am expus in galerii sau asa, nu prea m-a bagat nimeni in seama si am zis ca hai sa ma bag si io singur in seama, sa lipesc direct pe pereti. Si in general tot vreau sa calatoresc, sa desenez, mi-ar placea cel mai mult din lume sa pot sa desenez doar, sa nu mai fiu nevoit sa fac alte chestii.
Si imi place sa desenez impreuna cu alti oameni. Si imi place de o fata care deseneaza cel mai frumos. Si ma bucur tare tare ca am desenat cu ea si o sa mai desenam...:)

Saturday, July 21, 2007

Mi-e dor de zapada!


Inspirat de Ana Blandiana, Elegie de dimineata

Thursday, July 19, 2007

Briz-brizuri


Ca se poarta shopurile vara asta, iaca-ta ca am si eu unul. Aici. Insa cred ca trebuie sa bag un marketing mai agresiv ca sa vand ceva - ce-i drept e deschis doar de cateva zile. Se pare ca problema pe la prietenii care sa zicem ca ar vrea sa cumpere ceva e grija taxelor postale, vamale blabalabla. Iar cum nici eu nu am comandat ceva de pe net pana acum nu pot sa-i lamuresc foarte bine. Si in alta ordine de idei oare chiar functioneaza genul asta de shop? Probabil ca raspunsul e da, depinde cat de mult te agiti sa-l promovezi. Nu?

Print-uri si insigne



















De cateva zile am pus spre vanzare cateva print-uri de editie limitata si niste insigne (tot serii mici) la noi pe site. Sunt perfecte ca si cadou si, daca sunteti interesati, nu ezitati sa ma contactati.

Livia

Saturday, July 14, 2007

Sa ilustram putin

... colajul meu din aceasta saptamana, aici faţa, iar aici spatele

Interviul cu Gina Triplett

...poate l-ati vazut pe Illustration Friday, dar nu strica sa-l avem aici.

Ilustratorii italieni

...seamana foarte mult cu ilustratorii romani, fiindca sunt mult mai "artisti" decat americanii, in sensul ca ei transmit mai mult prin tuse si compozitie, in timp ce americanii sunt mai narativi, dar nu mai putin senzitivi.
Un site interesant qui!

Bologna 2008

...nu e chiar atat de indepartat, tinand cont ca lucrarile se pot trimite pana in 19 octombrie 2007.
Pentru alte detalii click chiar AICI!

Monday, July 2, 2007

Nicole

OK, daca trebuie, trebuie...Despre mine ar fi multe de spus si in orice fel as incerca sa ma definesc, trebuie sa deschid o cutie cu amintiri nu prea placute, pentru ca eu incerc sa vin spre ilustratie dupa ce m-am ratacit pe alte drumuri. Pe scurt: am terminat Liceul de Arte Plastice la Cluj in urma cu multi, multi, multi ani. Am facut in toti acesti multi, multi ani o meserie care nu mi-a placut, neincetand insa sa desenez, sa pictez, sa visez ca desenez si pictez, asa numai pentru mine. Pana intr-o zi cand m-am hotarat sa desenez si pentru altii. Am descoperit computerul si am inceput sa desenez pentru copii desene de colorat pe care le-am postat pe internet. Nu sunt mare lucru, dar m-au ajutat sa revin pe un drum care imi place.
Fiindca nu imi place sloganul "murdarirea este buna", adica nu imi place sa intind culorile pe paleta si apoi sa trebuiasca sa curat , nu imi place sa intind panza pe sasiu, nu imi place sa ma lipesc de panzele proaspat pictate, nu imi place sa-mi plasez (vand) lucrarile, nu am talent...toate lucruri care sunt esenta vietii unui artist, geniala inventie COMPUTERUL mi-a salvat viata. Este mijlocul cel mai placut prin care pot sa dau viata fanteziei mele. Imi place la nebunie sa croiesc imagini cu ajutorul lui.
Puteti sa vedeti aici colajele mele din hartie manuala "virtuala" (de fapt, am pornit tot de la hartie manuala reala, adevarata, pe care am scanat-o si am folosit-o in starea ei virtuala).
Desenele mele pentru copii se vand numai in USA. Fiindca am vrut sa ma vada cineva si in Romania mi-a venit ideea sa desenez caricaturi politice.
Vise? In acest moment cel mai mult mi-ar placea sa fac ilustratii pentru reviste "glossie".
As vrea apoi sa ilustrez o carte adevarata pentru copii si o carte de terapie prin colorat pentru adulti. Pana atunci... cateva desene de colorat pentru oricine for free aici.
Sau fashion aici.
Si... nu o sa abandonez ideea de a face arta animata, in genul celei de aici si aici.
Putin primitiva, dar nu vreau ceva sofisticat in Flash, vreau ceva simplu...
Sper ca grupul ILLOSTATION se va mari, va fi mai vizibil, vor afla si altii ca exista ilustratori si in Romania.
Cam asta ar fi...

Oportunitati

Asa...ca tot suntem la capitolu oportunitati - iata am si eu doua.

Una ar fi sa-ti faci de cap cu logo-ul MTV si ai sansa ca ilustratia ta sa apara prin roatie pe mtv.com.
Doi ar fi sa ajuti o cauza sociala - un proiect care se va desfasura pe 07.07.2007 si care uneste artisti din toata lumea pentru a combate problema incalzirii globale. Tot ce trebuie sa faci e sa desenzi ceva verde, orice.
Simplu, nu?

Ah si mai e o chestie, aici pe meleaguri mioritice - Animotion - festival European de animatie care se va desfasura la Sibiu de maine 3 iulie si pana pe 8 iulie 2007 si la care din pacate nu pot ajunge. Poate e cineva prin zona, trage o fuga si se-ntoarce cu povesti.

Spor la treaba si la vacanta! :)

Bienala Internationala de Ilustratie si Caricatura "The Master Cup"

The Master Cup International Cartoon and Illustration Biennial is recruiting works from
artists all over the world. We sincerely invite you to take part in this competition, your
participation is great honor for us. Thanks a lot for your attention in advance.
The details are as following.
Your friendly
Ms. Xiao Gu Yue
Master Cup International Cartoon and Illustration Biennial
1. Participation
The contest is open to all artists regardless of nationality, age, sex, etc.
2. Organizer
The organizers are "Master" Illustrators's Federation and Beijing Cartoon Center.
3. Theme
A) Fish –The artwork of demiurge? The spirit of water? Human's pet? or for our food and
sport?
B) Butterfly –The world becomes beautiful for you.
4. Entries
4-1) The works whether they have been awarded in other contests previously will be accepted.
4-2) Participators should summit the original works. Any slide, photograph or xerox will not
be accepted.
4-3) The maximum five entries should be submitted for each category.
4-4) The maximum size of the works should be 300 x 420 mm(11.81 x 16.54 inch) respectively.
4-5) The works should be accompanied by the author's resume and photo (caricature).
4-6) First name, Last name, Address, Email, Telephone number and selling price should be
written on the reverse side of the works.
4-7) Technique and medium of works are unlimited. Any painting, print making will be
accepted.
5. Entry Form
Please down load the entry form on our web site:
http://www.bjcartoon.com.cn/html/news/Entry_form_of_Master_Cup.doc
At the same time, the self made entry form is also accepted.
6. Deadline and Exhibition
6-1) The deadline for entry is the 1st of October 2007.
6-2) The Opening of the exhibitions will take place in "Master" Illustrators's House on
December,2007.
7.Delivery
7-1) The entries must be flat protected with hard cardboard, or rolled in a hard case. The
folded works will not be accepted.
7-2) Please send entries to the address as follow:
Ms. XIAO GU YUE
CUI PING XI LU 86 HAO (101100)
GE RUI YA JU 206 HAO LOU, 122 SHI
TONG ZHOU QU, BEIJING
BEIJING OF CHINA
8. Judgment
8-1) The president of jury group is Dachuan Xia, well known artist and the secretary-general
of China artist's association cartoon committee.
8-2) The jury meeting will be held on 20th October 2007.
8-3) Biennial will announce the result on November,1,2007 on web site. At the same time
organizer will contact the winning artists via postal mail or email.
9. Prizes
9-1) Grand Master prize –Master Cup plus 2000 US Dollars (after tax).
The winner will be invited to Beijing for ceremony and one week holiday, the organizer will
cover the traveling tickit and hotel.
9-2) "Master" Illustrators's Federation prize –Master Cup plus statuette.
The winner will be invited to Beijing for ceremony and one week holiday, the organizer will
cover the traveling tickit and hotel.
9-3) Master prize –Master Cup plus statuette –10 works.
9-4) Special prize of organizers and sponsors–10 works.
9-5) The honorary prize –30 works.
10. Copyright and selling
10-1) Explicitly participators have whole copyright for their entries, of course organizers
may use some works on web site and other media for spreading biennial and artists.
10-2) All the works will be available for selling base on selling price given by authors.
Organizers will keep 10% of the selling price, the others will be remitted to authors
directly, but the authors should bear the tax according to the Chinese tax regulations.
11. Catalog
The authors whose works has been selected will receive one copy of the catalog made for the
contest.
12. Provisions
12-1) The submitted works will not be returned. They will be collected in "Master"
Illustrators's house.
12-2) Participation in the contest means the complete acceptance of all the above conditions
and agreements with jury's decision.
For Information
Ms. XIAO GU YUE
CUI PING XI LU 86 HAO (101100)
GE RUI YA JU 206 HAO LOU, 122 SHI
TONG ZHOU QU, BEIJING
BEIJING OF CHINA
Telephone
86-10-82867845-823
Fax:
86-10-82867121
Web site
www.bjcartoon.com.cn
Email:
mcartist@163.com

Am primit aceasta invitatie pe e-mail dar oricine este interesat poate participa.
Success!

Livia